Ontwikkeling van het wapen van de Van Brederode’s

De ontwikkeling van het wapen van de Van Brederode’s kan grofweg als hierboven worden gezien.

Ten aanzien van het eerste wapen waarbij de barensteel vlak onder de kop van de leeuw is geplaatst werd dit door Hendrik I (4e Heer) zo gebruikt. Dit wapen is ook terug te zien in de kleding van Willem van Brederode in het Huis van Hilde te Castricum (zie onder andere op de pagina De Heren van Brederode, 2e heer).

Het middelste wapen kwam tot stand door het huwelijk tussen Dirk III (5e heer) en Beatrijs van Valkenburg. Het andere wapen is namelijk het wapen van Valkenburg. Dit gekwartileerde wapen werd uitgebreid met de van Valkenburg afkomstige helm met uitwaaierende pauwenveren, waarop als helmteken twee armen die elk een beslagen paardenpoot vasthouden. Zoals hieronder te zien is bij Reinoud II (9e Heer) in het Wapenboek van het Gulden Vlieskapittel van 1445

Vanaf Reinoud III (11e heer) werd het rechtse wapen gevoerd door de Brederode’s. Het kwam tot stand door een rechtszaak tussen Reinoud III en Keizer Karel V. Over deze rechtszaak kunt u meer lezen in het artikel waarvan bij Reinoud III op de pagina De Heren van Brederode een link staat. Dit wapen bleven de Van Brederode’s voeren tot de laatste Heer van Brederode, Wolfert stierf in 1679. 

Dit is het verhaal over het wapen in zeer grote lijn. Er werden ook variaties op deze drie wapens gevoerd door de Heren van Brederode. Voor de eerste negen heren is hierover meer te vinden in Onvoltooide Roem: De eerste negen Heeren van Brederode, 1203-1473  van Jan H. Verhoog.

Voor meer informatie over de barensteel en haar betekenis verwijzen wij u naar het artikel, De barensteel, rang in de familie van Guus Bruegel